Completed Low Energy Passive House

This house achieves so much for the client. Besides being a low energy home with low CO2 production, the layout has most bedrooms upstairs but crucially, one downstairs for use as an AirBnB let, a lodger or for a future wheelchair user. Passive Houses tend to have minimum sized windows because this is where most of your thermal envelope heat is lost. In this case, as we often try to do, we have four rooflights in this scheme which floods the house with natural sunlight whilst minimising the heat loss. Additionally, the open plan living, kitchen dining space opens onto the south facing garden making the feeling of outdoor living very easy to achieve in the summer months.

PASSIVE HOUSE PREMIUM Project

Our Passive House Premium Project

Our first Passive House Premium project, designed to generate more energy on site than it uses, measured over a year. This house faces due south with an asymmetric roof to maximise the solar thermal and solar PV gains. Whilst timber framed, the house has a ground floor masonry slab and stacked masonry bathrooms for thermal […]

NORTH SEA ARCHIPELAGO: Part 2

UK North Sea breakwaters on the 12nm territorial water limit, new off-shore harbour villages, nature reserves, wind power, land reclamation and consequential east coast regeneration. To see the full presentation of this project on YouTube click here. To see the Redmak Pop Up Studio YouTube channel click here.

Historic Housing Model: Hakka Rammed Earth Wall

This southern Chinese traditional house form is a circular protected village encompassed by a rammed earth wall normally 2, 3 or 4 storeys high with many families; in fact, the whole village living within. At some sites, these Hakka’s are in groups suggesting that, as the village population grows, new Hakka’s are built. Being fundamentally […]

Approaches to the Enclosure of Public Space

An exploration of the strength of enclosure vs. the looseness of puplic squares and piazzas. Starting with very simple shapes, we explore the expression of character and enclosure by changing the position of entry into the square and then distorting the form. With small alterations, a formal authoritarian space quickly becomes one which feels humanised, […]